_______________________________________________________________________   ____________________
  Alex in top 10 tijdens ONK Pinksterraces Oss                                       18-05-2008    
 
Traditioneel wordt tijdens het Pinksterweekend in Oss de ONK wegraces georganiseerd. Ik heb zelf nog op het stratencircuit van Oss gereden, dus voorafgaand aan de wedstrijd was ik erg benieuwd hoe het zal verlopen.
Uiteraard was ik na de valpartij die ik opliep (buiten mijn schuld om) in de wedstrijd in Eemshaven gebrand op een goed resultaat.Zondag waren er 2 kwalificatietrainingen en maandag een warming-up en een wedstrijd van 16 rondes. Voorafgaand aan de trainingen is het tijdschema zo gemaakt dat er in de Dutch Supersport in een A, en B-groep gereden zou worden.
Helaas moest ik tijdens de 1e kwalificatie starten in de B-groep, ik was hier uiteraard niet blij mee omdat ik gehoopt had dat een snelle coureur mij de baan kon laten ‘’zien‘’.

Met nul circuit ervaring op deze baan begon ik als eerste de training. Ik had wel lekker vrij baan,maar ik merkte dat ik niet echt een lekker ritme kon rijden. Na een rondje of 8 ben ik even naar binnen gegaan om even te overleggen met mijn monteurs. Op dat moment stond ik op P2. Na een kleine verandering aan de afstelling vervolgende ik mijn weg om me tijd nog even scherper te zetten. Uiteindelijk heb ik de training afgesloten met een tijd van 1.40.4,goed voor een 7e positie in de B-groep. Ikzelf was bepaald niet te spreken over hoe de training verlopen was. Ik had geen goed gevoel met de motor in de bocht en ik kon ook niet snel uitaccelereren uit de vele korte bochten die het circuit kent.

Voor de tweede training hebben de vering aangepast en de tandwielverhouding om te zorgen dat ik meer snelheid uit de motor kon halen. De tweede training mocht ik wel in de A-groep starten, hier was ik uiteraard erg blij mee! Het gevoel was gelijk beter in de tweede training en ik reed al in mijn 1e vrij ronde sneller als tijdens de eerste training. Ik kon goed achter Mile Paijc aan rijden en zo mijn circuitervaring vergroten.
Het zelfvertrouwen steeg en de rondetijden werden elke ronde beter. In de 7e ronde van mijn training reed ik echt een perfecte ronde voor me gevoel, want ik reed namelijk 1.5 seconde van mijn record af zodat ik van P22 naar P11 op tussenstand ging!! Na een kleine geplande pitstop vervolgde ik mijn weg om op jacht te gaan naar nog snellere tijden. Toen kwam ik broer Marcel tegen die ook hard bezig was om ook een snelle rondetijd neer te zetten. Helaas konden we elkaar niet echt naar een snelle ronde helpen, maar het was wel weer gaaf om even samen te rijden, vooral ook erg leerzaam!!

Uiteindelijk kon ik mijn rondetijd niet meer aanscherpen,zodat ik op P11 bleef steken met een rondetijd van 1.37.5. Dik tevreden mee!!! Marcel heeft ook zeer goed gereden, maar was zelf niet helemaal tevreden met zijn P20.

Na een zeer gezellige zaterdagavond was het alweer snel zondagochtend. Wederom was de zon weer goed vertegenwoordigd boven het ‘’Paalgraven’’’-circuit in Oss. De warming-up verliep voor mij ook weer erg goed. Elke ronde ging beter en beter,zodat ik zelfs sneller was als mijn tijd uit de kwalificatie! Met P10 was ik dik tevreden en ging ik met een goed gevoel de wedstrijd tegemoet.

Om 14.45 was het voor ‘’Team Zuurbier’’ wedstrijd tijd. Ik was redelijk goed van mijn plek met de start en kon zelfs een plaatsje winnen in de eerste ronde. Helaas werd deze gewonnen plek alweer snel teruggepakt door rafael Sinke, zodat ik snel op weer op P11 rond reed. De eerste rondes liepen bij mij niet zo heel erg goed.Ik was eigenlijk overal net even te voorzichtig,zodat ik niet aan mijn tijden kon komen gereden tijdens de kwalificaties. Ik werd dan ook een paar keer ingehaald, zodat ik plekken verloor. Uiteindelijk zag ik op mij pitbord P14 en hier was ik niet zo blij mee!
Tegen het einde van de race rook ik mijn kans, toen kon ik namelijk versnellen en kon ik mijn verloren plaatsen weer terugpakken. Mede door wat valpartijen van andere ben ik uiteindelijk als 10e over de finish gekomen! Marcel reed ook een goede race met snelle rondetijden ,maar miste in de eerste rondes ook net wat snelheid en dus ook de aansluiting. Hij is uiteindelijk als 20e gefinisht.

Ik ben uiteraard dik tevreden met dit resultaat. Ik wou kostte wat het kost finishen tijdens deze wedstrijd,maar ook heel graag punten halen.
Na mijn 2 wedstrijd-crashes is dit nog maar mijn 2e finish van het jaar en gelijk zit ik goed in de ONK-punten. Dit geeft uiteraard een goed gevoel voor de volgende wedstrijden. De volgende wedstrijd zal verreden worden in het weekend van 24 en 25 Mei op het stratencircuit van Hengelo (Gelderland). Dit is voor mij een bekend circuit en ik heb me er altijd goed vermaakt,dus ik ben wederom erg benieuwd hoe het zal gaan. Doel is zeker om weer in de punten te gaan rijden!

Vriendelijke racegroetjes,
Alex Zuurbier

Dutch Supersport #4