_______________________________________________________________________   ____________________
  Alex scoort 5e plaats tijdens Rizla racing day                                      16-08-2007    
 
In het weekend van 11/12 Augustus was het dan weer zover. De Rizla Racing Day stond weer op het schema. Dit is een jaarlijks auto- en Motorsportevenment wat alweer voor de 8e maal werd gehouden op het TT-circuit van Assen. Er stonden 3 motorsportklasses op het schema voor dat weekend en wel de Supersport, Dutch Superbike en de Superstock 600. Ik kwam uiteraard weer uit in de Superstock 600.Zaterdagmorgen om 11.00 ging mijn eerste kwalificatietraining van start. Ik was best wel benieuwd hoe het zal gaan aangezien ik met een nieuw blok ging rijden.
Het voelde eigenlijk meteen erg goed aan, maar er was duidelijk weinig grip op de baan, door het truckfestival wat het weekend ervoor was, lag er veel zand op de baan. Het was erg opletten allemaal, er gingen dan ook veel coureurs onderuit.
Ik hield mijn Suzuki gelukkig op de baan en kwam met nog 8 minuten te gaan even de pitstraat in om me verhaal te doen. Na een korte break vervolgde ik mijn weg en kon ik mijn tijd nog iets aanscherpen. Met een tijd van 1.51.3 was ik zeker wel  tevreden, het was namelijk goed voor een 3e positie,met het minimale verschil van 0.3 seconde op de pole-position!!
 
Om 12.30 stond mijn 2e kwalificatietraining ingepland, eigenlijk te snel na de 1e training. Ik vertrok met vers rubber om het voorwiel en nieuwere om het achterwiel.
Ik zat in het begin eigenlijk een beetje klem in een groepje, maar besloot om gewoon flink in te gaan halen. Na wat inhaalakties had ik redelijk vrij baan. Ik zette flink aan maar merkte dat de grip ver te zoeken was. Ik had verschillende momentjes en besloot niet alles te wagen. Ik evenaarde wel me tijd van 1.51.3 uit de 1e kwalificatie. Het snellere rondje zat er gewoon echt niet in deze training, ik moest tevreden zijn met de 4e positie.
 
Zondagochtend om 11.50 was het tijd voor mijn wedstrijd. De hoofdtribune was ondertussen al aardig vol van al het publiek wat op de Rizla-dag was afgekomen. In de opwarmronde kon je helemaal goed zien hoeveel publiek er was. Rondom het hele circuit zat publiek, totaal waren er z’n 50.000 bezoekers geweest die dag.
Eenmaal aangekomen op de start-grid kon genieten van al het publiek en de spanning die dat met zich meebrengt…

Mijn start was ook dit keer erg slecht en verloor veel plekken met de sprint naar de eerste bocht. Ik kon door een paar goede inhaalakties veel plekken goed maken in de eerste ronde. De eerste ronde kwam ik op een 6e positie door. Er waren ook weer heel wat supersporters die ik moest inhalen om naar voren te komen. Het rijden ging erg goed en kon veel andere coureurs inhalen. Ik had mezelf weten op de werken naar de 4e positie. Ik was constant hard aan het rijden en reed op de grens van de motor. Met nog 6 rondes te gaan zag ik het gaatje met de nummer 3 zelfs iets kleiner worden. Ik zette toen flink aan maar merkte dat ik ook niet veel harder meer kon. Ondertussen had Sveti Alexandrov het gaatje met mij dichtgereden. Sveti is mijn grote concurrent als het gaat om de 4e positie in het algemeen kampioenschap. Hij haalde mij in met nog 2 rondes te rijden, ik kon niet counteren en moest genoegen nemen met de 5e plek.
 
Ik baalde wel een beetje aangezien er misschien wel een podium had ingezeten voor deze wedstrijd. Ik nam het risico niet, want was bang om onderuit te gaan en dan geen punten te scoren…
 
Al met al een weekend waar weer een hoop kennis en ervaring is opgedaan. Het rijden gaat al beter en ik zit constant in de top 5. Ik hoop voor de volgende wedstrijd nog wat extra snelheid te vinden zodat ik mijn 4e positie in het kampioensschap kan vasthouden.

De maandag en dinsdag na de Rizla racing day hebben Marcel en ik getraind op het circuit van Spa Franchorchamps.Tijdens deze training zijn we weer wat verder gekomen met de afstelling van de motor. Ik ben heel benieuwd hoe mijn volgende race zal verlopen, wederom op het circuit van Assen tijdens de ‘’Race of the Champions’’ op 22 en 23 September.
 
 
Vriendelijke racegroetjes,
 
Alex Zuurbier
ONK Superstock 600 #9