_______________________________________________________________________   ____________________
  Alex wederom in de Top 5 tijdens Lustrumraces                                  16-07-2007    
 
Op 14 en 15 Juli werd op het circuit van Assen de Lustrumraces gehouden. Voor mij in de Superstock alweer de 10e wedstrijd van het seizoen. Ook dit weekend zou de Superstock 600 samen rijden met de Supersport. Na het wat mindere weekend in Nurburgring (crash in race) was ik er uiteraard op gebrand om flink wat punten te gaan scoren in het weekend.Zaterdagmorgen om 11.00 zou mijn eerste kwalificatietraining van start gaan. Ik besloot om gelijk een goed tempo in te zetten, het rijden ging dan ook eigenlijk meteen al best wel goed. Met nog 12 minuten op de klok besloot ik om even de pits in te gaan voor een kleine wijziging aan de voorvering. Dit pakte erg goed want ik stond aan het einde van de training als 4e gekwalificeerd van de Superstockers met een tijd van 1.51.7. Erg opvallend was dat er erg veel Supersporters achter mij te vinden waren. Marcel had het tempo nog niet echt te pakken en was dan ook bepaald niet tevreden met zijn 12e positie.

Zaterdagmiddag was het tijd voor de tweede kwalificatietraining. Met een nieuwere achterband en kleine aanpassingen aan de vering moest mijn tijd nog iets aangescherpt worden. De aanpassingen pakte niet goed want ik kwam niet aan mijn tijden van QP1. Een snel bezoek aan de pitstraat en de aanpassing was weer aangepast. Het ging verbazingwekkend gelijk weer erg goed met rijden. Ik reed als snel onder me tijd van QP1 en zat tegen de 1.50 aan de hikken. In de laatste ronde zette ik even alles op alles en kon ik er een 1.50.7 uitpersen. Een tijd waar ik behoorlijk tevreden me was. Uiteindelijk als 5e gekwalificeerd voor de wedstrijd. Marcel deed ook erg zijn best, maar door verkeerde afstelling van de vering kwam hij niet verder als wederom P12.

Zondagmorgen was er zoals altijd een korte warming-up van 10 minuten om te kijken of motor en coureur klaar zijn voor de wedstrijd. Ik was klaar voor de wedstrijd want met een tijd van 1.51.6 stond ik als 4 getraind.

Voor mijn wedstrijd had ik nog een ‘’bijzondere’’ verplichting die dag. Ik was namelijk samen met Marcel umbrellaboy bij Iris ten Katen (Iris in verreweg de snelste Nederlandse dame op het circuit). Zij rijdt mee in de European Woman Championship die het weekend een wedstrijd hadden op Assen. In smoking stonden wij naast Iris op de eerste startrij en kregen zodoende genoeg aandacht van fotograven en cameraploegen, erg leuk om eens te doen. Iris heb uiteindelijk zelfs de wedstrijd in de 600cc op haar naam geschreven.Om 16.00 was het uiteindelijk tijd voor onze wedstrijd. De motor was weer voorzien van vers rubber om te zorgen dat we het maximale uit de wedstrijd van 14 rondes konden halen. Ik had dit keer een iets mindere start, maar kon weer wat goed maken in de eerste bochten. Ik was eerst bang dat ik te laat was met remmen voor de eerste bocht. Maar door hard te remmen en flink terug te schakelen haalde ik de bocht wel, gelukkig zin er een stuuraanslag op een Suzuki… Ik zat er na de eerste bochten goed bij, maar werd daarna ook een paar keer flink ingehaald. Ik zat een beetje te slapen, want ik verloor plek na plek. Toen heb ik mezelf even flink kwaad gemaakt en ben ik er voor gaan zitten. Mijn grootste concurrent uit het kampioensschap Twan van Poppel had me al ingehaald en ook al een behoorlijk gat geslagen. Ik kon er voor zorgen dat het gat niet groter werd, maar er naar toe rijden ging net niet… Uiteindelijk kon ik in de laatste ronde nog een plekje opschuiven doordat Nigel Walraven mechanische pech kreeg. Een 5e plaats in de race is niet verkeerd en me PR (op de Diablo’s) heb ik weer iets aangescherpt. Leuk detail is dat ik de snelste Suzuki-rijder ben achter een vloot van Yamaha R6en… Marcel heb uiteindelijk een goede race gereden en werd knap 8e.

De volgende race is op 12 en 13 Augustus tijdens de Rizla Racing Day wederom op het circuit van Assen. In de tussentijd gaan we motor proberen te verbeteren door flink te trainen op verschillende circuits.

Vriendelijke racegroetjes,

Alex Zuurbier
ONK Superstock 600 #9