_______________________________________________________________________   ____________________
  Alex houd hoofd koel tijdens tropisch Oschersleben                          12-06-2007    
 
Eens in het jaar organiseert het CRT een raceweekend in het Oost-duitse Oscherleben. Zo ook dit jaar weer. Vrijdag is er gelegenheid tot vrij trainen, zaterdag zijn er 2 kwalificatietrainingen en zondag zijn er dan 2 wedstrijden.Donderdagmorgen was een gedeelte van het team begonnen met de lange reis. Ikzelf ben samen met Marcel donderdagmiddag vertrokken. Eenmaal aangekomen op het circuit stond de paddock alweer behoorlijk vol met verschillende raceteams. De weersvoorspellingen waren erg goed voor die vrijdag en weekend, iets wat in Oscherleben traditie begint te worden.

Ik was van plan die vrije trainingsdag te benutten om lekker in me ritme te komen en de motor goed af te stellen voor het raceweekend. Totaal stonden er 5 vrije trainingen voor die dag op het schema. Al bij de eerste training merkte ik dat last had van mijn rechteronderarm. Ik heb vermoedelijk tijdens het sleutelen aan de motor eerder die week een spiertje verrekt in me onderarm.Ik was er niet gerust op dus ik heb me arm even flink laten masseren en voor de rest zoveel mogelijk rust gegeven.Ik heb uiteindelijk 4 trainingen gereden die dag,het gevoel was evengoed goed dus ik begon met veel zelfvertrouwen aan het weekend.

Zaterdagmorgen was de eerste kwalificatie.Net zoals met het IDM/ONK weekend in Assen reden we dit weekend ook weer samen met de Supersport 600. De training begon ik met een gebruikte achterband waar ik in Assen de race mee heb gereden. Het goede ritme van de trainingsdag ervoor pakte ik snel weer op. Al in mijn 2e vrij ronde ging al een halve seconde sneller als de dag ervoor. Halverwege de training ben naar binnen gegaan om iets te drinken en even mijn rust te pakken. Ik kreeg van mijn team te horen dat ik op dat moment 4e stond van alle superstock 600 coureurs. Met nog 12 minuten te gaan dook ik de baan weer op voor wat snelle rondes. Uiteindelijk een ronde gereden die goed was voor een tijd van 1.36.74. Hiermee stond ik 5e als getraind. Marcel had het tempo ook goed te pakken en trainde naar een keurige 7e plaats.

Zaterdagmiddag was de tweede kwalificatie.De temperatuur was ondertussen al flink opgelopen op en rond het circuit. Met een buitentemperatuur van ongeveer 30 graden begon ik aan de tweede training. Ik verwachte weinig grip te hebben met deze omstandigheden. Ik zette een ronde flink aan en reed bijna zo snel als die ochtend. Halverwege de training weer even binnen geweest om eens goed naar de tijden van de concurrentie te kijken. Het lag redelijk dicht bij elkaar. Ik besloot met nog 10 minuten te gaan de baan weer op te gaan. Als ik mijn tijd iets kon aanscherpen dan zou ik wat meer plekjes naar voren kunnen staan. Uiteindelijk in de laatste ronde (zoals het hoort) me tijd nog iets aan kunnen scherpen naar 1.36.54. Een goed gevoel maar geen plekwinst. Marcel had iets meer moeite en moest genoegen nemen met de 11e tijd. Na samenvoeging van de twee trainingen zou ik als 5e aan de race mogen beginnen en Marcel als negende.

Normaal hebben we zondagmorgen eerst een warming-up. Dit keer niet, ik moest om 09.55 al de wedstrijd rijden. Het was die dag ook weer onwijs warm dus ik had voor de race al de nodige liters water gedronken. Mijn start was redelijk en dook als 6e de eerste bocht in van de Superstockers. Al bij de volgende bocht kon ik Twan van Poppel passeren, helaas verloor ik die plaats halverwege die eerste ronde. In eens blies een coureur ergens voor me zijn motorblok op. Gevolg, een coureur die valt, olie op de baan en veel rook. Er werd druk aangegeven door diverse coureurs dat ze de race stil moesten leggen. Er lag namelijk flink wat olie op de baan en dat zorgt voor gevaarlijke situaties. De wedstrijdleider liet de race doorgaan, met als gevolg dat er flinke valparty kwam op de plaats waar al die olie lag. In totaal gingen er 4 coureur onderuit,gelukkig allemaal zonder ernstig letsel. De herstart zou een half uur op zich laten wachten. Gelukkig konden we verkoeling krijgen in de pitbox van Dutch Superbike coureur David Johnson en zijn team. Na het lange wachten, begonnen we aan de herstart. Ik was slecht van me plek en verloor flink wat plaatsen in de lange sprint naar de eerste bocht. Ik maakte dit weer goed door mega laat te remmen voor die eerste bocht. Ik had de 5e plaats weer in handen en had aansluiting met de coureurs voor me. Ik zette gelijk een heel snel tempo in om te zorgen dat ik aansluiting hield met de heel snelle jongens. Uiteindelijk echt een superrace gereden met zeer snelle tijden! Van de tweede tot de laatste ronde reed ik onder mijn kwalificatietijd! Door een valpartij in de laatste ronde van Sveti kwam ik als 4e over de finish. Hier was uiteraard dol blij mee! Broer en teamgenoot Marcel maakte het feest kompleet door even 5e te worden, klasse!!! Me PR uiteindelijk ook flink aangescherpt naar 1.35.64, een tijd die ik zelf onmogelijk had geacht voor het weekend….

In het begin van middag zou de tweede race verreden worden. Door diverse valpartijen in andere klasses liep het tijdschema flink uit. De wedstrijden werden ook allemaal met 2 rondes ingekort. Ik was er op gebrand om de twee race weer een goed resultaat te boeken. Met een verse achterband moest dat allemaal ook wel goed komen. Ik was wederom niet goed weg met de start. Qua reactie zit ik altijd wel goed, maar die sprint van de 1e naar de 5e versnelling loopt niet zo goed bij mij. Ik was bang dat ik mijn kansen op een goede klassering al voor de eerste bocht had vergooit. Ik remde me Suzuki heel laat de bocht in, zodat ik veel coureurs kon inhalen voor de volgende bocht.Het was een gok, maar wel een goede gok!! Ik kwam namelijk als 4e superstocker die tweede bocht uit. De eerste rondes ben ik flink verdedigend gaan rijden om te zorgen dat niemand me eruit zou kunnen remmen. Toen ik eenmaal wat lucht achter me had ben ik weer een flink tempo gaan rijden. Ik reed uiteindelijk een redelijk eenzame race en werd knap 4e . Marcel had wat moeite om in te halen in de tweede race en werd net achter Marco Smoes 9e.

Al met al kunnen we als ‘’Team Zuurbier’’ dik tevreden zijn over het hele weekend.
Er zijn weer veel punten gescoord voor het kampioensschap. Marcel bezit daarin de 8e plaats en ik sta zelf op de 4e plaats!! Over 2 weken is er een wedstrijd op de Nurburgring tijdens het IDM. Ik heb goede herinneringen aan dat circuit,dus ik zie het met veel vertrouwen tegemoet!

Vriendelijke racegroetjes,
Alex Zuurbier #9