_______________________________________________________________________   ____________________
  Assen IDM/ONK weekend                                                                          04-06-2007    
 
In het weekend van 1,2 en 3 Juni stond er voor de Superstock 600 klasse een extra race ingepland. De trainingen en wedstrijden zouden samen met de Supersport 600 vereden worden. In totaal zouden we 1 vrije training, 2 kwalificaties, een warming-up en 2 wedstrijden van ieder 16 rondes moeten rijden. Kortom om druk weekend!!Na de stratencircuits van Hengelo en Eemshaven was het in de eerste training toch weer behoorlijk wenen aan de snelheid van het circuit van Assen.
Ik zat totaal niet lekker in me vel tijdens de eerste training. Ik moest zo erg wennen aan de snelheid, ik was me oriëntatie totaal kwijt op het voor mij tochwel bekende circuit van Assen… Halverwege de training even naar binnen geweest voor een kleine break. Vervolgens me weg weer vervolgt en uiteindelijk toch nog wel een beetje lekker kunnen rijden. Maar met een tijd van in de 1.53 was ik zeker niet tevreden.

Later in de middag was er dan de eerste kwalificatietraining. Na goed overleg met Johan-WP hebben het een en ander aan de motor aangepast om te zorgen dat ik meer gevoel zou hebben met de motor uit de bochten. Het gevoel wat ik kreeg was gelijk alweer een stukje beter. De rondetijden schoten naar beneden tot zelfs in de 1.52 laag. Dicht bij mijn PR van dit jaar die ik tijdens de paasraces reed in de wedstrijd. Naarmate de training vorderde kreeg ik al meer last van een glijdende achterband. Gelukkig had ik dat glijden wel goed onder controle zodat ik in de laatste ronde er een 1.52.1 uitperste. Het was vooral een erg leerzame training voor mij geweest, omdat ik voor het eerst dit jaar met de nieuwe banden onder deze omstandigheden reed. De motor glijdt flink over het achterwiel met uitaccelereren van de snellere bochten, maar voelt wel erg voorspelbaar aan. Met een tijd 1.52.1 stond ik als 6e superstocker getraind.

Zaterdagmorgen was de 2e en beslissende kwalificatie. We hadden een nieuwere achterband gemonteerd om te zorgen dat we meer snelheid zouden kunnen pakken tijdens deze training. Bij de controle van de bandenspanning 10 minuten voor de training bleek dat mijn achterband lek was. In een sneltreinvaart is er nog een nieuwe achterband gemonteerd, klasse voor de monteurs!!! De tweede training had ik best wel wat hogere verwachtingen. Het rijden ging gelijk best wel goed en reed al snel onder mijn PR van 1.52.0 Uiteindelijk een redelijk perfecte training gereden en met een tijd van 1.51.34 stond ik als 7e getraind. Marcel leert ook heel snel, want met een tijd 1.51.43 stond die als 8e getraind.

Amper 2 uur na het einde van de tweede kwalificatie moesten we van start gaan aan de eerste wedstrijd van dat weekend. De motor was rondom voorzien van vers rubber aangezien het een lange race zou gaan worden. Voor het eerst in mijn racecarierre moest mijn tank ook helemaal vol om te zorgen dat ik einde van de race wel zou halen..

Ik was niet zo goed weg met de start en verloor wat plekken. Gelukkig kon ik die verloren plaatsen snel weer goed maken in de eerste ronde. Halverwege de tweede ronde kwam ik Marcel tegen, die een onwijst goede start meegemaakt had en lag zelfs even op een 3e positie reed. Helaas miste Marcel het juiste gevoel en verlor flink terrein met de race. Na een paar een snelle rondes had ik de aansluiting gevonden bij Nelson Rolfes, een andere Suzuki-rijder uit de Superstock 600.
Op mijn pitbord zag ik dat ik op dat moment op de 7e plaats lag. Ik heb de hele wedstrijd met hem samengereden. Het waren heftige maar ook faire duels die we samen uitvochten. Naarmate we wedstrijd vorderde vielen er verschillende coureurs van de baan af. Op mijn pitbord zag ik dat streed voor de 4e positie!!! Het was een gaaf gevoel om zo dicht bij elkaar te rijden, ik reed meer op bochtensnelheid, hij moest het meer hebben van het late remmen. In de laatste ronde pakte ik mijn kans ,ik haalde Nelson in om vervolgens een gaatje te proberen te slaan. Helaas lukte dat niet helemaal. Hij remde mij er namelijk uit op het einde van de veenslang, maar remde ook iets te laat zodat hij ternauwernood nog op de baan kon blijven. Ik rook mijn kans en haalde hem gelijk weer in. Ik was iets te gretig met het op het gas gaan. Ik verloor bijna de controle over de motor. Het elkaar inhalen duurde echt tot de laatste bochten. Helaas voor mij had Nelson een iets beter lijn voor de laatste bocht en kon hij mij passeren. Ik kwam uiteindelijk als 5e over de finish. Ik was dan wel verslagen met de finish in zicht, maar heb echt onwijs genoten van de wedstrijd!
Marcel kwam uiteindelijk als 7e over de finish.

Nadat we zondagmorgen eerst een warming-up hadden van 10 minuten was het in het begin van de middag tijd voor de tweede wedstrijd van het weekend. Ik was weer eens niet zo snel van me plaats, maar bevond me met het aanremmen van de eerste bocht weer op de goede positie. Ik had besloten om buitenom te gaan bij de eerste bocht. Ik remde over de curbstones diverse coureurs buitenom voorbij. In de volgende bochten kon ik ook behoorlijk wat plaatsen pakken. Ik kwam de eerste ronde als 5e superstocker langs. Ik reed eigenlijk een beetje in niemandsland dacht ik…. De coureurs voor me waren gewoon iets te snel voor dat weekend, maar achter me ontstond een mooie groep coureurs. Ik werd na een paar rondes ingehaald door de tandem van Sterken Racing. Er kwamen nog wat coureur voorbij, ik was een beetje de kluts kwijt toen ik zoveel werd ingehaald. Ik beet mezelf en motor gewoon vast in het groepje voor me en kon toen goed volgen. Het zou echt een geweldige race worden, want we waren echt flink aan inhalen met een groep van 6 coureurs, waarvan 4 superstockers en 2 supersporters. Eigenlijk had iedereen wel een beetje last van elkaar, zodat niemand kon ontsnappen, echt geweldig om mee te maken!!
Na een ronde of 10 viel groepje een beetje uit elkaar. Drie rondes voor het eind zat ik achter Supersporter Kervin Bos die iets teveel hooi op z’n vork nam en zichzelf onderuit remde en in zijn val Nelson Rolfes meenam.
Toen zat ik zn 2 seconde achter Twan van Poppel, ik kon het gat wel iets dichtrijden maar kwam uiteindelijk net een paar rondes te kort. Uiteindelijk als 6e over de finish gekomen.
Ik was superblij met dat resultaat en me PR aangescherpt naar 1.50.6. Marcel had ook een enerverende race gereden en kon in de laatste ronde Marco Smoes nog verschalken en zo de 8e plaats binnenhengelen.

Kortom een goed weekend voor ‘’Team Zuurbier’’. Over 4 dagen vertrekken we alweer richting Oost-Duitsland naar Oscherleben. Een circuit waar Marcel en ik al goede resultaten hebben geboekt. Hoe dit afloopt lees je zo snel mogelijk.

Vriendelijke racegroetjes,
Alex Zuurbier
ONK Superstock 600 # 9